Etkinlik Bilgileri

AMAÇ:

Geleneksel Mimari Miras Tüzüğünde (ICOMOS) yer alan Uygulama İlkeleri’nin 7. maddesindeki;

“Geleneksel mimarlığın kültürel değerlerini korumak için hükümetler, sorumlu kuruluşlar ve dernekler aşağıdaki konuları vurgulamalıdır:

  1. Koruma uzmanlarına geleneksel yapıları tanıtan eğitim programları verilmesi,
  2. Özellikle gençleri geleneksel mimari hakkında bilinçlendirecek programlar geliştirilmesi,
  3. Geleneksel yapı sanatı konusunda uzmanlık ve deneyimleri aktarmaya ve bilgi değişimi yapmaya olanak verecek bölgelerarası iletişim ağlarının oluşturulması.”

Bu açıdan tarihsel mirasımızı koruma bilinci yaratma konusundaki hedefler için sosyolojik kapsamda bütüncül yaklaşım içerisinde kültürel miras bilincinin korunması ve gelecek nesillere kapsayıcı bir şekilde aktarılması verilecek olan eğitimde temel amacımız olmuştur. Aynı zamanda yapılacak atölye ve arazi çalışmaları sayesinde kursiyerlere anlık deneyim süreçleri yaratılarak projenin etki seviyesi genişletilecektir. Böylece kursiyerler kurs süresince etkileşim halinde olacaklar ve sadece teorik değil teknik olarak da gelişimlerine bütüncül bir yaklaşım ile almış oldukları derslerin ileriki süreçte de sürdürülebilirlik ve farkındalık sağlanması amaçlanmıştır.

KAPSAM:

Eğitim, 2 gün Erciyes Üniversitesi (Kayseri), 2 gün Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde olmak üzere, günde 8, toplamda 16 saat olarak 2 farklı gruba (12+12) verilecektir. Bu eğitimleri; teorik ve uygulama olmak üzere, Erciyes Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi’nin yansıra Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden konu ile ilgili alanında uzman akademisyenler ve restoretörler tarafından verilecektir.

Eğitim etkinliğinin 2 farklı merkezde yapılmasının nedeni; kursa katılacak olan lisansüstü öğrencilerin iklim ve doğal şartlara bağlı olarak taş malzemesinin deforme oluş süreçlerini yerinde inceleme şansına sahip olacaklardır. Böylece kursa katılan 2 farklı grup Türkiye de en çok kullanılan Kayseri ve Nevşehir taşlarını yerinde görme ve inceleme şansına sahip olacaklardır.

Eğitim programının 2 farklı merkezde (Kayseri-Nevşehir) yapılmasının sebebi ise; Kayseri bölgesinin çini uygulanacak yüzeylerin yani seramik çamurunun çıkarılan en eski yerlerden birine ev sahipliği yapması (Koramaz Vadisi); Nevşehir’in ise, bölgenin tarihsel geçmişine dayalı olarak çini örneklerinin yanı sıra uygulamalarının hâlihazırda devam ettiği yerlerden biri olması sebebiyle seçilmişlerdir. Derslerin içeriklerindeki işleyiş yöntemleri (uygulama/atölye derslerinde) bu doğrultuda 2 grupta farklılık gösterecektir. Eğitime katılacak olan bireylerin 2 grup olarak belirlenmesi ve bu gruplara başvuru yapanların CV’leri (özgeçmiş) dikkate alınarak seçimi yapılacaktır.

Ayrıca, projenin son günü yapılacak olan seminer kapsamında moderatörlüğünü Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih bölümünden Prof. Dr. Hava Selçuk’un yapacağı konuk olarak ise; Yeditepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih bölümünden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın “Türkiye’de Kültürel Mirasın Önemi ve Orta Asya’dan Anadolu’ya Türklerin Kültürel İzlerinin Günümüze Yansımaları ” konulu bir seminer programı gerçekleştirilecek ve çözüm önerileri üzerine soru-cevap kısmı yer alacaktır.